HAKKARİ İLİ YEMEKLERİ
HAKKARİ MUTFAĞI
HAKKARİ SOFRASI
HAKKARİ DAMAK TADI
HAKKARİ YÖRESEL YEMEKLERİ
HAKKARİ YEMEKLERİ
hakkari yemekler,hakkari mutfağı,hakkari sofrası,hakkarı damak tadı,hakkarı ekmeği
,hakkari yemek resimleri,hakkari yemek fotoğrafları,hakkari yemek manzaraları,hakkari
hakkari yemekler,hakkari mutfağı,hakkari sofrası,hakkarı damak tadı,hakkarı ekmeği
,hakkari yemek resimleri,hakkari yemek fotoğrafları,hakkari yemek manzaraları,hakkari
Yöreye özgü yemek çeşidi olarak pirinç, darı veya bulgur karışımı bir
nevi katı ayran çorbası olan gulul, bir çeşit işkembe ve bağırsak
dolması olan kepaye sayılabilir.
*1 kg yumurta büyüklüğünde soğan.
* 1 fincan sıvıyağ
*250 gr kıyma
* 1 çorba kaşığı salça
* Tuz
* Kırmızı biber
*Karabiber
*1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Kıyma, tuz, karabiberle yoğrun. Ufak yassı köfteler yapın. Soğanları
iyice yıkayın dış kabuğunun 1 katını soyun ortadan 2 ye kesin ama
koparmayın arasına yapılan köfteyi koyun yağlanmış tepsiye dizin.
Üzerine sıvıyağla salçayı ve suyu çırpın.Tepsinin üzerine gezdirin.
Fırında 30 dk pişirin, pilav veya haşlama sebze ile servis yapın.(bu
yemek aslında çarşı fırının da pişirilir.)
LALAPET
MALZEMELER
2 çorba kaşığı yoğurt
4 yumurta
1 kahve fincanı süt
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Bir tutam tuz
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı çekilmiş ceviz içi
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbet için:
1.5 su bardağı tozşeker
1.5 su bardağı su
YAPILIŞI
Yoğurdu derin bir kaba alın. Yumurta, süt, tereyağı ve bir tutam tuz
ekleyip çırpın. Un ve kabartma tozunu harmanlayıp yoğurtlu karışıma
ilave edin ve hızla karıştırın.
Derin bir tavada sıvıyağı kızdırın. Karışımdan kaşık kaşık dökerek
kızartın.
Lokmaları tencereye alıp soğutun.
Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. Soğumuş lokmaların üzerine sıcak
şerbeti dökün. Şerbeti çekince servis tabaklarına alın. Çekilmiş ceviz
içi serpip servis yapın.
DEVVİN
Malzeme
1 kg yoğurt
750 gr öğütülmüş buğday
1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
Bir tencerenin içine saf su konur ve ateşe bırakılır. Su kaynamaya
başlarken bu arada dewin için ayran hazırlanır, yoğurt bir kapa dökülür
ve karıştırılır ayran haline gelen yoğurt kaynamakta olan suyun içine
dökülür bir süre karıştırılır kıvamına gelince son aşama olan öğütülmüş
buğday atılır ve tekrar karıştırmaya başlanır kıvamına gelince ateşten
alınır. Sıcak servise sunulur.
YÜKSEKOVA KEBABI
Malzeme
kıyma
kuyruk yagı
maydanoz
tuz
bıber
Yapılışı:
Sinirsiz 500 gram etımızı satırla dograyıp kıyma halıne getırıyoruz ve
icine 100 gram satırla dogranmış kuyruk yagını vurup maydanosla zıg
cekıldıkten sonra tuz pulbıberı katılıp iyice yogrulduktan sonra sışlere
saplarız bu kebabı tavadada yapabılırız kozde ya da tavada pıştıkten
sonra servıse sunulur.
HEKERUN
Malzeme:
yağ
yumurta
Yapılışı:
1 yemek kaşığı yağı iyice kızartın sonra yumurtaları (aman
karıştırmayın) tavanın sağ tarafına vurarak kırın ve dökmeden ikiye
bölünmüş kabukların arasından tavaya atın.yumurtanın beyazı şişinceye
kadar bekleyin.
TIRŞIK
Şalgam, kari, pirinç, sumak, şeker pancarı
Yapılışı: Öncelikle kari yıkanır ve daha sonra pişirilir. daha sonra
diğer malzemeler parçalanarak pişirilerek kazana atılır ve üç saat
kaynatılır ve afiyetle yemeye hazır olur
KIRİS
KIRİS
(2.tarif) 8 kişilik yemek tarifi
Malzeme
500 gr kemikli et,2 büyük kuru soğan,2 çorba kaşığı tereyağı,2 çorba
kaşığı sıvıyağ,3 çorba kaşığı domates salçası,1 su bardağı besni üzümü,1
su bardağı nohut,1 su bardağı ceviz içi,1 su bardağı sumak,Nane,
kekik,Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber,İçli köfte malzemesi: 500 gr orta
yağlı kıyma, 2 su bardağı pirinç, Tuz, İç malzemesi: 500 gr kıyma,1
soğan,1 çorba kaşığı sıvıyağ,Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
içi,Nane, kekik, kimyon,Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yapılışı: * Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı
kaplarda ıslatın. Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın. Üzümü
bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak
kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti
pişirin.
* İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı
kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin.
Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
* İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip
yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi
ıslatıp parçaları yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın.
Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme
bitinceye kadar işleme devam edin.
* İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı
ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip
karıştırın.
* Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve
ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık
ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder